Στοιχεία Επικοινωνίας
26510 28029, 22109 | ekinigom@gmail.com

Δελτίο Τύπου 14-01-2016

Ένα από τα πλέον σοβαρά περιστατικά λαθροθηρίας των τελευταίων ετών στην περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητας της Ε΄ΚΟΗ, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ενός θηροφύλακα, σημειώθηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στο Μύτικα Άρτας.

Συγκεκριμένα κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που διενεργούσε περιπολία στην περιοχή, εντόπισε εντός της απαγορευμένης ζώνης για την άσκηση της θήρας έναν άγνωστο άνδρα, να ασκεί παράνομη θήρα.

Ο ένας εκ των δύο θηροφυλάκων κινήθηκε προς το μέρος του μέσα στη βαλτώδη περιοχή, δηλώνοντας την ταυτότητά του. Ο άγνωστος άνδρας αρνήθηκε να συμμορφωθεί στην εντολή ελέγχου που έδωσε ο θηροφύλακας και αρχικά επιτέθηκε φραστικά σε βάρος του.

Κλήθηκε εκ νέου να δώσει τα στοιχεία του και να αποδεχθεί τον έλεγχο, όμως αρνήθηκε και έστρεψε το κυνηγετικό όπλο που κρατούσε, εναντίον του θηροφύλακα, πυροβολώντας μία φορά από πολύ μικρή απόσταση, στα πόδια, ευτυχώς χωρίς να τον τραυματίσει.

Ο θηροφύλακας αποχώρησε από το σημείο του ελέγχου και μαζί με τον συνάδελφό του ζήτησαν τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Ακολούθησαν έρευνες με βάση της μαρτυρία του θηροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας με τη συνδρομή του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ και την Τετάρτη εντοπίστηκε ο 40χρονος δράστης, που αναγνωρίστηκε από το παρολίγον θύμα και συνελήφθη.

Σε βάρος του 40χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας καθώς και της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δράστης δεν είναι κάτοχος κυνηγετικής άδειας και μέλος της κυνηγετικής οικογένειας.

Το κυνηγετικό όπλο του δράστη και η άδεια κατοχής του οποίου ήταν ληγμένη, κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ με αφορμή το περιστατικό τονίζει, πως η αποφασιστικότητα για την πάταξη της λαθροθηρίας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν αποτελεί προϊόν συναλλαγής ή διαλόγου με κανέναν.

Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει πρωτίστως την επικινδυνότητα με την οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες, σε μία εποχή μάλιστα που ακούγονται διάφορες φήμες για το εργασιακό τους μέλλον.

Υπενθυμίζει δε, ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ακριβώς λόγω της αδήριτης αναγκαιότητας για την ενίσχυση των μέσων που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, η Ε’ ΚΟΗ παρέλαβε αλεξίσφαιρα γιλέκα για την προστασία των θηροφυλάκων και άλλον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ τέλος συγχαίρει τους θηροφύλακες που ενήργησαν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στο περιστατικό, που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και δηλώνει, ότι θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, να ενισχύει το ρόλο και το έργο της.  Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας για την έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβασή της.  

Συνέντευξη Τύπου

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό και θέματα τρέχουσας επικαιρότητας που αφορούν στο Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, αύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 11.00, στα γραφεία της Ε’ ΚΟΗ, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης, ο Νίκος Παπαγρηγορίου, ταμίας του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ και υπεύθυνος του Σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.